Hoşgeldin Mart - Bülent REİSOĞLU

Kişisel Web Bloğuma Hoş Geldiniz....

DUYURULAR

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

10 Mart 2023 Cuma

Hoşgeldin Mart




Mart Ayı denince akla ne gelir. Bu konuda söylenen sözler ders niteliğindedir. Boşuna da söylenmemiştir.  

Mart Ayı Dert Ay.

"Mart ayı dert ayı" Türk kültüründe yaygın bir söz öbeğidir ve genellikle Mart ayının insanlara sıkıntılar ve dertler getirdiğini ifade eder. Bunun sebebi, Mart ayının hava koşullarının oldukça değişken olmasıdır. Mart ayı, kışın sona erdiği ve baharın başladığı bir aydır, ancak hava sıcaklıkları hala çok değişkendir ve hava şartları hızla değişebilir. Bu nedenle, insanlar Mart ayında hastalanma riski artar, hava şartlarından dolayı yaşanabilecek sorunlar da Mart ayında daha yaygındır. Bu sebeplerle, Mart ayı dert ayı olarak adlandırılmıştır.

Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır.

"Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" Türk kültüründe sık kullanılan bir deyimdir ve genellikle Mart ayının hava koşullarının değişkenliğini ifade eder. Bu deyimdeki "kapı" kelimesi, insanların evlerinin kapılarından çıkarak dışarıda hava koşullarını gözlemlemelerini ifade eder. Mart ayı, kışın sona erdiği ve baharın başladığı bir aydır, ancak hava sıcaklıkları hala çok değişkendir ve hava şartları hızla değişebilir. Bir gün güneşli olabilir, ertesi gün yağmurlu veya karlı olabilir.

"Kazma kürek yaktırır" ifadesi, hava şartlarındaki değişkenliğin tarım ve inşaat işleri gibi bazı faaliyetleri etkilemesine atıfta bulunur. Örneğin, Mart ayında toprak henüz tam olarak çözülmemiş olduğu için kazma ve toprak işleri daha zor hale gelebilir. Ayrıca, Mart ayında kar yağışı veya don olayları da olabileceğinden, inşaat işleri de aksayabilir veya gecikebilir.

Bu deyim, insanların Mart ayının hava koşullarına ve bu koşulların faaliyetleri nasıl etkileyebileceğine hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorum yaparken dikkat ediniz:

1.-Küfürlü, siyasi veya huzur bozucu yorumlar,
2.-Reklam, spam gibi yorumlar yapmamaya, Yorumlarınız yönetici onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here