Budama; çalılaşmış,
verimden düşmüş çay ocaklarının yeniden sürgün verim ve kalitesinin artmasına
yardım etmektedir. Budamadan sonra gelişen taze sürgünler kalite unsurları
bakımından zengin olduğu gibi, büyüme güçleri de yüksek olan sürgünlerdir. Bu
sürgünlerden üretilen kuru çayda o nispette kaliteli olmaktadır.
Çay bitkisi doğada gelişmeye bırakıldığında ağaç
şekline dönüşür. Böyle bir dudumda yaprak hasadı güçleştiği gibi, sürgün verimi
de düşer. Bu nedenle çay bitkisi, toprağa yakın yükseklikte dallandırarak, düzgün
bir toplama seviyesi ve bol sürgün oluşumunu sağlamak amacıyla budamaya tabi
tutulur.
Budama Çeşitleri
Üç yaşını doldurmuş ve dört yaşına girmiş çay
fidanlarına uygulanan ilk budamadır. Çay fidanını dallandırıp ocak haline
getirmeye yarar. Bu budama çay fidanının 3 yaşını dolduran seneyi takip eden
Kasım-Aralık veya Mart aylarında yapılır.
Budama yerden itibaren 20 cm yukarıdan yapılır.
Bütün dallar aynı yüzeyden olmak üzere, keskin budama bıçağı ile kesilir. Kesik
yüzey içten dışa doğru hafif meyilli olmalıdır. Bu durum yaranın erken
kapanması ve çay fidanının dışa doğru dallanarak ocak halini almasına yardım
eder.
Budamaya tabi tutulan ocaklardan hemen hasat
yapılmaz. Sürgünlerin 30 cm sürmesi, yani, yerden itibaren 50 cm seviyeyi
alması beklenir. Bu süre Haziran 15’ini veya Temmuz’un ortalarını bulur.
Böylece çay fidanlarının ocak haline gelmesine, fidan aralarının kapanmasına,
otların büyümemesine, zeminde arzu edilen nemliliğin doğmasına, en önemlisi
geniş toplama tablası oluşarak, ürün miktarının artması sağlanır.
Ürün Budaması
Şekil budamasından sonraki ilk hasadı izleyen hasat
dönemlerinde ürün miktarı sürekli artış gösterir. Ürün toplanan çay ocaklarında
hasada devam edilmesi, tabla seviyesinin her yıl ortalama 10 cm yükselmesine
sebep olmaktadır. Bu durum, çaylıklarda gezme, hasat, gübreleme ve mücadele
gibi işlemlerin uygulanmasını zorlaştırdığı gibi, çay ocaklarının tabla
yüzeylerinin çalılaşmasına, filizlerin, kısa, kart ve hatta kör olarak teşekkül
etmesine sebep olarak, çaylıkta verimin düşmesine yol açmaktadır.
Bu şekildeki çaylıkları, yeniden canlanıp ürün
miktarını artırmak ve kalite ürün elde etmek amacıyla budamak gerekmektedir.
Ürün budaması, yerden 25 cm yükseklikten yapılır.
Çay ocağında ortadan çıkan dallar dipten kesilir. Ocağın kenarında sıralanan, dışa doğru düzenli açılma gösteren düzgün dallar bırakılır. Dışta kalan dalların arasındaki bozuk şekilli zayıf dalların da dipten kesilerek çıkarılması gerekir. Ürün budaması yapılan bir çay ocağı, tepeden bakılınca çanak şeklinde görülür.
İlk ürün budaması yapılmış çaylıkta sürgünlerin
topraktan yüksekliği 50 cm’yi bulunca hasada başlanır. İzleyen yıllardaki ürün
budamaları bir önceki budama yüksekliğine 5 cm eklenerek yapılır.
Gençleştirme Budaması
Her ürün budamasında bir önceki budama seviyesine 5
cm eklenerek yapılması sonucunda tabla seviyesi gittikçe yükselir ve budama
yüksekliği hasat tablası yüksekliğine eşit olur. Bu durumda, çay ocakları
yerden 20 cm yükseklikten budanır. Bu budamaya gençleştirme budaması denir.
Bundan sonraki budamalar ürün budamasının aynıdır.
Tabla Düzeltme (ÇIRPMA)
Hasat sonucunda toplama tablasında oluşan
bozuklukların giderilmesi için uygulanan bir işlemdir. Ürün budaması ile uygun
toplama tablası oluşturuluyorsa da, bazı obur dalların hızlı gelişme göstermesi
ve hasat bozuklukları nedeniyle zamanla hasat tablasının düzgünlüğü kaybolur.
Bu durum hem hasadı güçleştirir hem de ürün verimini olumsuz yönde etkiler.
Çırpma işlemi, çay ocakları uyanmadan ve yaşamsal
işlevler başlamadan önce yapılmalıdır. Yöresel farklılık göstermekle birlikte,
çırpma Kasım ve Aralık ayları ile Mart ayı içerisinde yapılabilir. Çırpmada tüm
dalların kesilmesine gerek yoktur. Hasat tablasını kesen dallar bıçakla uygun
şekilde kesilmelidir.
Budama Yapmanın Faydaları
- Budama,
çay fidanını dallandırarak kısa zamanda tabla oluşumuna sebep olur.
- Geniş
tabla yüzeyi oluşturarak ürün verimini artırır.
- Ocak
aralarını kapatarak yabancı otların büyümesine mani olur.
- Budama,
çalılaşmış, verimden düşmüş ocakların tazelenip sürgün veriminin artmasına
yardım eder.
- Budamadan
sonra büyüyen sürgünler kuvvetli ve taze olur. Bu sürgünlerden elde edilen
kuru çay da kaliteli olur. Budamanın Zamanı ve Zamansız Budamanın
Zararları
- Budamadan
beklenen yararın sağlanması için uygun zamanda yapılması önemlidir.
Zamansız yapılan budama fayda yerine zarar getirir. Budama zamanı,
bitkinin uykuya girdiği devredir. Bu dönem ülkemizde, havanın sıcak ya da
soğuk olmasına bağlı olarak, Ekim ayı sonu ile Mart ayı sonu arasındaki
dönemdir. Ancak uyku devresinin her ayı çaylıkların budanması için uygun
değildir. Kış soğuk ve donları dışında kalan Kasım- Aralık ayları ile Mart
ayı budama için en uygun zamanıdır. Bu aylar dışında, hasadın yapıldığı aylarda
kesinlikle budama yapılmamalıdır.
Yazın Yapılacak Budamanın Zararları
- Yaz
mevsimi hasat mevsimi olduğu için, bu dönemde yapılacak budama ile bir
sonraki ürünün alınamaz.
- Mayıs
ve sonraki aylarda ocaklar ürün vermiş, bitki topraktaki besin
maddelerinin bir kısmını kullanmış ve toprak nispeten yorgun düşmüştür.
Böyle bir anda yapılacak budamadan sonra, çay ocaklarında kuvvetli sürgün
gelişimi olmaz. Sürgünler kısa zamanda köre kaçar.
- Bitkiye
su yürümesi ile birlikte, toprağa verilen gübre bitkinin gövde ve
dallarına doğru hareket eder. Bu dönemde yapılacak budama ile bitki,
besin elementlerinden yeterince yararlanamadan, besin elementleri kesilen
dallarla birlikte atılır ve bu durumda hem emek hem de gübreye verilen
para atılmış olur.
- Kasım,
Aralık ve Mart aylarında ise besin maddeleri köklerde veya köklere yakın
kalın gövde kısımlarındadır. Dolayısı ile bu dönemde yapılacak budamada
böyle bir kayıp söz konusu değildir.
- Sonbaharda
yapılan budamalar, hastalık ve zararlılara ait yumurta ve çoğalma
yapılarının faaliyete geçmeden temizlenmesine yardımcı olur.
- Çaylıkların
budama yerine, yakılması çaylıklara büyük oranda zarar vermekte ve böyle
çaylıklardan ürün alınması mümkün olmamaktadır.
Budanan Çaylıklarda Hasat
Çay bahçelerimizde budamadan beklenen yararın
sağlanarak bol ve kaliteli ürün alınması için ürün toplama mutlaka tekniğine
uygun yapılmalıdır.
Budanan ocaklarda oluşan yeni sürgünlerin iyi
gelişip güçlenmesi için Haziran ortaları veya Temmuz’un ilk haftasına
kadar büyümeye bırakılır. Toprak seviyesinden ortalama 45-50 cm
yüksekliği aşan sürgünlerin uçları elle koparılarak hasat yapılır. Bu seviyenin
altında kalan, yanlara doğru gelişen dal uçlarına dokunulmaz, bunların da aynı
yüksekliğe erişmesi beklenir. Bu şekilde geniş bir ürün toplama tablası oluşturulur
İlk hasadı izleyen hasat dönemlerinde ürün miktarı
sürekli artar. Ocak üzerinde oluşan gevrek, dolgun tomurcuklu ve güçlü
sürgünler kaliteli kuru çay işlemeye en uygun olan üründür.
İkinci ve üçüncü sürgün dönemlerinde de tabloya
uygun hasat yapılması sonucu ocak üzerinde taze yapraklar bırakılmış olacaktır.
Çay bitkisinin beslenmesinde etkin olan yıllık taze yapraklar çay ocağının kısa
zamanda, güçlenmesine hizmet eder. Bu ocaklardan 4. sürgün döneminde de
bol ve kaliteli ürün almak mümkün olur.
Tekniğe uygun toplanan ocaklarda; budamanın 2.
yılında verim, budama yılındaki kaybı telafi ederek budama öncesi alınan
ürün miktarının da üstüne çıkar.
Taze sürgünleri, dipten makasla tamamen
kesilerek, yanlış hasat edilen çay bitkisinde toplama tablası küçülecek ve ocak
araları kapanmayacaktır. Taze yaprak bırakılmadan yapılan yanlış ve derin hasat
sonucu çay bitkisi kısa zamanda çalılaşarak verimden düşecektir.
Çalılaşan ocaklardaki sürgünler gelişemeyecek, köre yönelip kartlaşacak,
niteliksiz olacaktır. Bu şekilde toplanan ocaklarda budamadan beklenen yarar
sağlanamayacak, verim ve kalitedeki düşüş üreticinin gelir kaybına neden
olacaktı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen yorum yaparken dikkat ediniz:
1.-Küfürlü, siyasi veya huzur bozucu yorumlar,
2.-Reklam, spam gibi yorumlar yapmamaya, Yorumlarınız yönetici onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.