Çay tohumu nedir?
Çay tohumu, çay bitkisi üzerinde
ağustos – eylül ayı döneminde olgunlaşan çiçeklerin tohuma dönüşmesiyle oluşan
bir formdur. Çiçeklenme ve tohum
oluşumu kısa bir dönemde oluşmaktadır. Özellikle çiçekleri uygun bir şekilde
toplanıp kurutulmasıyla içmek için kullanılabilmektedir.
Tohum almak için ayrılan ocaklardan eylül – ekim
aylarında olgunlaşan çay tohumları dikkatle toplanır.
Çay tohumu yağı, kendine has bir tadı olan,
uzun raf ömrüne sahip, yüksek kaliteli yemeklik bir yağdır. Bununla birlikte hem yağ asidi bilesimi ve hem de yüksek antioksidan içeriği nedeniyle,
biyodizel üretimi için de çok uygun bir hammadde olma özelliği gösterir.
Çay Tohumunun Kullanım alanları.
Çay
Tohumu Yağı Çay ocaklarından sadece çay imalatında kullanılan sürgünler elde
edilmez. Ocak üzerinde çay meyveleri de vardır ve çay tohumu olarak bilinirler
ve çay tohumlarından asırlardır çay yağı elde edilir ve farklı alanlarda kullanılır.
1 .Kozmetik alanda deri ve saç sağlığında. Camellia yağı, deri farmakolojisi ve kozmetik
bilimi alanında da kullanılan tüm merhemlerin kökeninde de yer almaktadır.
Kullanıldığı alanlar; gece ve gündüz kremleri, anti buruşukluk terkipleri, ruj,
saç kremleri, maky aj malzemeleri, anti güneş preparatları ve makyaj temizleme
ürünlerini kapsar.
2 .Tekstil sanayinde kullanılırlar. Çay tohum
yağı; pamuk tohumu, susam ve mısır yağlarından farklı olup, kurumaz ve okside
olmaz. Bu durum tekstil endüstrisinde bir avanta j teşkil etmektedir. dereceye
kadar likit halini muhafaza eder.
3.
Gıda yağı olarak kullanılabilinirler. Ancak saponin ihtiva ettikleri için
kullanılabilinir hale gelmeleri için bir seri işlem gerekmektedir. Çay yağı, Güney Çin illerindeki baş lıca yemek
pişirme yağıdır, özellikle Hunan’da sebzelerin %50’den çoğu Camellia’dan elde
edilen yağla pişirilir. Zeytinyağı ile karşılaştırıldığında, çay yağı yüksek
kaliteli bir pişirme yağıdır. Çin halkının 1/7’si yemek pişirmek için çay yağı
kullanır . Diyetlerine sığır iç yağı ilave edilenle karşılaştırıldığında
Camellia yağı ilave edildiğinde genç erkeklerin kanlarındaki HDL kolesterol
düzeyi azalmıştır.
4
.Çay tohumu toz haline getirilerek organik temizliğinde, su kalitesinin gübre
olarak, havuz artırılmasında, çim ve golf sahalarında böcek öldürülmesinde
kullanılır.
5.
Çay yağı endüstriyel kullanım için, iyi bir materyaldir ve sabun, margarin, saç
yağı, yağlama (gres) yağı, boya, molekül ağırlığı yüksek diğer bileşenlerin sentezi
ve paslanmaya karşı yağ üretmek için kullanılır.
6. Tohum kabuklarının ekstraksiyonu ile ayrıca
saponin, tanin ve pentosan gibi yararlı bileşikler elde edilir. Saponin, yangın
söndürücü köpükler için, deterjanlarda ve pestisitlerde emülsiyonlama maddesi
olarak kullanılır.
7.Çay
yağı işleme atıklarından elde edilen ekstraktlar, ayrıca çiftlik hayvanlarının
beslenmesinde kullanılacağı gibi gübre yem ve pestisit formulasyonlarında da
kullanılır. Camellia’dan elde edilen triterpenoid saponin’in bağışıklık
fonksiyonunu geliştirdiği görülmüş, anti bakteriyal ve anti viral aktiviteyi
arttırmış, insanlar ve hayvanlarda anti muta genik ve anti oksidan özelliklere
sahiptir. 8.Çay yağı atıkları aşağıdaki zararlıların etkin kontrolleri için
kullanılmaktadır; pirinç yanıklığı, pirinç kını ve sapı hastalığı, buğday pası,
kesici kurtlar, pamuk yaprak biti, bazı tırmanıcı böcekler, uzun boynuzlu böcek
ve sülükler .
Doğu Karadeniz'de Rize, Trabzon, Artvin
ve Giresun'da yetişen çay bitkilerinden elde edilen tohumlar,
özel bir makineden geçirilerek yağa dönüştürüldü. Zeytinyağı kalitesindeki
yağın, kozmetik sektörü ve yemeklerde kullanılması için de çalışma başlattı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen yorum yaparken dikkat ediniz:
1.-Küfürlü, siyasi veya huzur bozucu yorumlar,
2.-Reklam, spam gibi yorumlar yapmamaya, Yorumlarınız yönetici onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.