Çay tohumu nedir? Kullanım alanları… - Bülent REİSOĞLU

Kişisel Web Bloğuma Hoş Geldiniz....

DUYURULAR

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

16 Ocak 2023 Pazartesi

Çay tohumu nedir? Kullanım alanları…

 

 


Çay tohumu nedir? 

Çay tohumu, çay bitkisi üzerinde ağustos – eylül ayı döneminde olgunlaşan çiçeklerin tohuma dönüşmesiyle oluşan bir formdur. Çiçeklenme ve tohum oluşumu kısa bir dönemde oluşmaktadır. Özellikle çiçekleri uygun bir şekilde toplanıp kurutulmasıyla içmek için kullanılabilmektedir.

 


Tohum almak için ayrılan ocaklardan eylül – ekim aylarında olgunlaşan çay tohumları dikkatle toplanır.

Çay tohumu yağı, kendine has bir tadı olan, uzun raf ömrüne sahip, yüksek kaliteli yemeklik bir yağdır. Bununla birlikte hem yağ asidi bilesimi ve hem de yüksek antioksidan içeriği nedeniyle, biyodizel üretimi için de çok uygun bir hammadde olma özelliği gösterir.

Çay Tohumunun Kullanım alanları.

Çay Tohumu Yağı Çay ocaklarından sadece çay imalatında kullanılan sürgünler elde edilmez. Ocak üzerinde çay meyveleri de vardır ve çay tohumu olarak bilinirler ve çay tohumlarından asırlardır çay yağı elde edilir ve farklı alanlarda kullanılır.

 1 .Kozmetik alanda deri ve saç sağlığında.  Camellia yağı, deri farmakolojisi ve kozmetik bilimi alanında da kullanılan tüm merhemlerin kökeninde de yer almaktadır. Kullanıldığı alanlar; gece ve gündüz kremleri, anti buruşukluk terkipleri, ruj, saç kremleri, maky aj malzemeleri, anti güneş preparatları ve makyaj temizleme ürünlerini kapsar.

 2 .Tekstil sanayinde kullanılırlar. Çay tohum yağı; pamuk tohumu, susam ve mısır yağlarından farklı olup, kurumaz ve okside olmaz. Bu durum tekstil endüstrisinde bir avanta j teşkil etmektedir. dereceye kadar likit halini muhafaza eder.

3. Gıda yağı olarak kullanılabilinirler. Ancak saponin ihtiva ettikleri için kullanılabilinir hale gelmeleri için bir seri işlem gerekmektedir.  Çay yağı, Güney Çin illerindeki baş lıca yemek pişirme yağıdır, özellikle Hunan’da sebzelerin %50’den çoğu Camellia’dan elde edilen yağla pişirilir. Zeytinyağı ile karşılaştırıldığında, çay yağı yüksek kaliteli bir pişirme yağıdır. Çin halkının 1/7’si yemek pişirmek için çay yağı kullanır . Diyetlerine sığır iç yağı ilave edilenle karşılaştırıldığında Camellia yağı ilave edildiğinde genç erkeklerin kanlarındaki HDL kolesterol düzeyi azalmıştır.  

4 .Çay tohumu toz haline getirilerek organik temizliğinde, su kalitesinin gübre olarak, havuz artırılmasında, çim ve golf sahalarında böcek öldürülmesinde kullanılır.

5. Çay yağı endüstriyel kullanım için, iyi bir materyaldir ve sabun, margarin, saç yağı, yağlama (gres) yağı, boya, molekül ağırlığı yüksek diğer bileşenlerin sentezi ve paslanmaya karşı yağ üretmek için kullanılır.

 6. Tohum kabuklarının ekstraksiyonu ile ayrıca saponin, tanin ve pentosan gibi yararlı bileşikler elde edilir. Saponin, yangın söndürücü köpükler için, deterjanlarda ve pestisitlerde emülsiyonlama maddesi olarak kullanılır.

7.Çay yağı işleme atıklarından elde edilen ekstraktlar, ayrıca çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılacağı gibi gübre yem ve pestisit formulasyonlarında da kullanılır. Camellia’dan elde edilen triterpenoid saponin’in bağışıklık fonksiyonunu geliştirdiği görülmüş, anti bakteriyal ve anti viral aktiviteyi arttırmış, insanlar ve hayvanlarda anti muta genik ve anti oksidan özelliklere sahiptir. 8.Çay yağı atıkları aşağıdaki zararlıların etkin kontrolleri için kullanılmaktadır; pirinç yanıklığı, pirinç kını ve sapı hastalığı, buğday pası, kesici kurtlar, pamuk yaprak biti, bazı tırmanıcı böcekler, uzun boynuzlu böcek ve sülükler .

 

Doğu Karadeniz'de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun'da yetişen çay bitkilerinden elde edilen tohumlar, özel bir makineden geçirilerek yağa dönüştürüldü. Zeytinyağı kalitesindeki yağın, kozmetik sektörü ve yemeklerde kullanılması için de çalışma başlattı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorum yaparken dikkat ediniz:

1.-Küfürlü, siyasi veya huzur bozucu yorumlar,
2.-Reklam, spam gibi yorumlar yapmamaya, Yorumlarınız yönetici onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here