Çay Çiceğinin Bilinmeyen özellikleri - Bülent REİSOĞLU

Kişisel Web Bloğuma Hoş Geldiniz....

DUYURULAR

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

14 Ocak 2023 Cumartesi

Çay Çiceğinin Bilinmeyen özellikleri




Çay bitkisinin çiçekleri yılda bir kez Sonbahar mevsiminde açarlar. Çay çiçekleri oldukça narindirler ve nadir olarak olarak bulunurlar. Çay yaprakları kadar yoğun bir tada sahip olmayan Çay Çiçekleri lezzetli ve sakinleştirici bir içeceğe dönüşebilir.

İltihap söktürücü etkisi vardır. Vücudu temizleyerek arındırırken aynı zamanda iltihapların da sökülmesini sağlar. İdrar yolu enfeksiyonlarında iyileştirmeyi hızlandırır. Ağız içinde oluşan yaraların oluşumunu önler.

Çay, suyun ardından dünyada en çok tercih edilen içeceklerden biridir. Çayın içeriği, başta kateşinler olmak üzere çayın kalitesinde ve insan sağlığında çok önemli rol oynayan, biyoaktif polifenollerden oluşmaktadır.  


İnsan vücudunu birçok yönden etkileyen çay, 4000'den çok kimyasal madde içermektedir. Theaflavinler, thearubiginler gibi polifenoller ve özellikle kateşinler gibi bileşenler, antioksidan etkilerden sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Yapılan çalışmalar çayın; antioksidatif, antimutajenik, antiobezite, antidiyabetik, antibakteriyal, antiviral, yaşlanmayı geciktirici gibi değişik farmakolojik etkileri olduğunu göstermektedir. Bu durum, çay hinterlandında bol miktarda bulunan ve kullanım alanı olmadığı için bu cihetle israf olan çay çiçeklerinin yakın gelecekte geniş uygulama alanlarına sahip olabileceğini göstermektedir. 


Ayrıca çay çiçekleri 2013 yılında Çin Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir gıda kaynağı olarak kabul edilmiştir.





Çay çiçekleri, kateşinler, flavonoller, kafein ve amino asitler gibi çay yapraklarına benzer temsili metabolitler içerir. Çay çiçeklerindeki baskın fonksiyonel moleküller arasında saponinler, polisakkaritler, aromatik bileşikler, spermidin türevleri ve fonksiyonel proteinler bulunur.


Mevsim şartlarına bağlı olmakla beraber Eylül’den Aralık'a kadar çay bitkisinin çiçeklenmesi devam etmektedir. Çay çiçek verimi 3000–12.000 kg/yıl / hektar çay plantasyonu olarak kabul edilmektedir. Çin'de yılda 4000 bin tonun üzerinde çay çiçeği satılmaktadır. Ayrıca, çay çiçekleri toplandıktan sonra, çay yapraklarının verimi ve kalitesi bir sonraki yıl yaklaşık olarak % 30 artmaktadır.


İlmi çalışma sonuçlarına göre, Camellia sinensis çay çiçeğinin çay yaprağı kadar tercih edilebileceğini göstermiştir. Çay çiçeğinden elde edilen metanolik özün, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) hücrelerde tümör oluşumuna neden olan serbest radikal temizleme aktivitesi analizinde güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. Yine çay çiçeklerinin antimikrobiyal etki gösterdikleri tespit edilmiştir. 


Çay çiçeğinin içerdiği bazı maddelerin anti kanserojenik bir potansiyele sahip olabileceğini göstermektedir. Bunun ortaya çıkarılması için, öncelikle özüt içindeki etkili maddelerin tespit edilebileceği, tedavi edici ajanlar olarak geliştirilebileceği kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.


Üreticilerimizin de çay bahçelerinden güneşli ve yağmursuz havalarda topladıkları çay çiçeklerini evlerindeki fırınlarda 50 °C de veya güneşte uzun sürede kurutarak çay çiçeği çayı yapabilirler. Kurutulan çay çiçeklerinin demlenmesi ise; Çay bardağına iki adet, çay fincanına üç adet kurutulmuş çay çiçeği çayı koyup üzerlerine sıcak su ilavesi ile yapılır. İki dakika demlemeye bırakılır sonrasında afiyetle içilir.


Çay çiçekleri bardakta bırakılır, aynı bardak veya fincan üzerine iki sefer daha sıcak su ilavesi yapılarak içilebilir. Şekerli çay sevenler bir kaşık bal ilavesi yaparak çaylarını içebilir. İçim sırasında bardakta bırakılan çay çiçekleri görsel olarak çok güzel bir görüntü oluşturur ve insanı rahatlatır.


İsteğe bağlı olarak demlenmiş çay çiçeği çayı soğuk olarak da içilebilir. 


Çay çiçeğinin çayı; sevgiyle toplanır, aşkla demlenir, dostlarla içilir. 


Dünyada çay çiçeği çayı 15 gram ile 50 gramlık poşetlerde veya kutularda satılıyor. Ortalama kilogram fiyatı 6000 ₺ civarıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorum yaparken dikkat ediniz:

1.-Küfürlü, siyasi veya huzur bozucu yorumlar,
2.-Reklam, spam gibi yorumlar yapmamaya, Yorumlarınız yönetici onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here