İnsanların gerek sağlıklarını korumak gerekse
sağlıklarının bozulmasını önlemek için doğal besinlere yönelmeleri devam
ediyor. Bunlar birisi olan kamkat meyvesinin faydaları dikkat çekti.
Kamkat meyvesi, kolesterolü düşürürken diğer yandan
da kolesterol kaynaklı rahatsızlıkların da önüne geçen bir özelliği
bulunmasıyla biliniyor
KAMKAT NEDİR?
Kamkat, Çince bir kelimeden gelen ‘altın mandalina’
anlamını taşır. Portakala benzeyen bir yapısı bulunan kamkat, oval şekilli bir
narenciye meyvesi olarak bilinir. Sıcak bölgelerde yetişen kamkat meyvesi
soğuğa da dayanıklıdır. Aynı zamanda ekşi, hafif ve tatlı bir tada sahiptir.
Tarihi 1700’lere dayanan ve kumkuat ağaçlarında
yetiştirilen kamkat meyvesi, üzüm büyüklüğünde portakala benzer yapısı bulunur.
İçerisinde bulunan besin maddeleri sayesinde sağlığa birçok yarar sağlar.
Kamkatın kabuğu da tohumları da yenebilmektedir. Tohumunları Omega-3 yağ
asitleri gibi sağlıklı yağlar içerir. Antioksidan ve bağışıklık güçlendirici
özelliği bulunan kamkat, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemi
problemlerine de yardımcı olur.
KAMKAT MEYVESİNİN FAYDALARI
-Kamkat meyvesi doğru tüketildiğinde kolesterol
seviyesini dengeler. Buna ek olarak kolesterol kaynaklı rahatsızlıkların da
önüne geçen bir özelliği bulunur.
-İçeriğinde bulunan antioksidan özelliği, bizi
hastalıklardan korumaya yardımcı oluyor.
-Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek
olmaktadır.
-İdrar söktürücüdür.
-Sinir sistemimizi güçlendirmede destek oluyor.
-Baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunları ortadan
kaldırıyor.
-Göz Sağlığına İyi Gelir
Kamkat besini, toksin maddelerin vücutta
uzaklaştırılmasını sağlayan A vitamini içerir. Bu vitamin de göz sağlığı için
oldukça faydalıdır. A vitamini katarakt oluşumunu azaltır, görme kaybını
önleyebilecek etkenleri uzaklaştırır.
- Anti-inflamatuar Etki Yaratır
Vücut içerisinde hastalığa sebep olacak her türlü
organizmaya karşı bağışıklık sistemimiz yok etmek üzere çalışır. Bu tepki
iltihaplanma olarak ortaya çıkar. Bağırsak sağlığı, astım, kalp sağlığı,
diyabet gibi hastalıklarda ortaya çıkan bu iltihaplanmaya müdahale edilmezse
organ hasarı ile sonuçlanabilmektedir. Kamkat meyvesi, luteolin, hesperidin,
quercetin, C-glikozit ve flavonoid açısından zengin bir besindir. Glikozit,
anti- inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu da bağışıklık sisteminin
desteklenmesini sağlar.
-Kemik Sağlığını İyileştirir
Kamkat meyvesi içerisinde yeterli miktarda kalsiyum
ve C vitamini barındırır. C vitamini osteoporoz gibi kemik hastalıklarını
önlemede önemli bir etki yaratır. Asitli besinler kemiklerden kalsiyum emerek
kemik hastalıkları riskini artırabilmektedir. Kamkatlar bu noktada alkali bir
meyve olduklarından osteopoz oluşma riskini azaltabilir.
-Antioksidan Yapıdadır
Kamkat, C vitamini açısından oldukça zengin bir
besindir. Serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltmaya yardımcı
olur. Serbest radikaller, toksinlere maruz kalma durumunda oluşan atık ürünler
olarak tanımlanabilir. Vücutta fazla miktarda serbest radikaller organları
zarara uğratabilir. Bu da kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi
hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. Kamkat içerisindeki C vitamini serbest
radikal oluşumunu azaltarak en aza indirmek için çalışır.
KAMKATIN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Kamkat aşırıya kaçmadan tüketilirse olumsuz etkilere
neden olmamaktadır. Fakat fazla tüketildiğinde çeşitli sonuçlar ortaya
çıkabilir. İçerisindeki yüksek lif seviyesi sebebiyle kamkat meyvesini aşırı
tüketmek, sindirim problemlerine, gaza ya da şişkinliğe neden olabilir.
KAMKAT SAKSIDA (EVDE ) NASIL YETİŞTİRİLİR ?
KAMKAT fidanınızı, evinizin içinde, güneş gören bir yere koymanız yeterli. Ara ara da her yanının güneş almasını sağlamak için saksıyı çevirmeniz doğru olacaktır. Aynı şekilde kendisi sıcağı sevdiğinden, onu koyduğunuz alan -4 derecenin altına asla inmemeli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen yorum yaparken dikkat ediniz:
1.-Küfürlü, siyasi veya huzur bozucu yorumlar,
2.-Reklam, spam gibi yorumlar yapmamaya, Yorumlarınız yönetici onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.