Kuymak, Samsun’dan Artvin’e kadar tüm Karadeniz bölgesinde oldukça popüler olan ve daha çok kahvaltıda tüketilen bir lezzet. Mısır unu, tereyağı ve peynirin birlikteliğinden doğan kuymak, kimi bölgelerde muhlama, mıhlama olarak da bilinir.
Karadeniz’in köylerindeki su değirmenlerinde özel olarak öğütülen ince mısır ununa ek olarak, tel peynir, Trabzon kolot peyniri, minci peyniri veya imansız peynirine ek olarak tereyağı ile hazırlanıyor. Kuymağı ilginç kılan özelliklerinden biri de peynirin tellenerek yiyeceği sünebilir hale getirerek uzayan bir lezzete dönüşmesi.
Aslında Anadolu’nun pek çok şehrinde yapılan buğday ya da arpa lapası da kuymak diye anılabiliyor. Bu yemeğin farkı ise içerisine peynir ilave edilmesi oluyor. İyi bir kuymak sadece Karadeniz’de yapılmıyor. Doğal ve taze ürünler ile dünyanın neresinde olursak olalım geleneksel kuymak soframızda yerini alabilir. Ama peynir taze değilse erimez, tereyağı taze değilse istediğimiz kokuyu alamaz ve geleneksel tada ulaşamayız. Bir de kuymak yapıldıktan hemen sonra tüketilmelidir. Kuymak hazırlarken bakır tava kullanmak geleneksel lezzete erişmek için önemli bir detay aslında. Doğru ürünler ile tam ölçülü kuymak tarifi yapmak aslında çok kolay. Haydi şimdi bu uzayan lezzetin püf noktalarını bulacağınız tarifimize geçelim.
Eğer küçük sofralarınızda kuymak hazırlamak istiyor ama ölçüsünü netleştiremiyorsanız sizi hemen 2 kişilik kuymak tarifine davet edelim!
Trabzon Usulü Kuymak Tarifi
Trabzon usulü kuymak yapılırken önce tereyağı eritilipi mısır unu ile kavuruluyor. Yağını salınca üzerine soğuk su ilave ediliyor. Yöreye özgü imansız ve kolot peyniri ekleyip kaynama noktasına geldikten sonra orta ateşte kavurmaya devam ediyoruz. Kaynadıktan sonra dibini biraz kızartıp servise hazır hale getiriyoruz.
Rize Usulü Kuymak Tarifi
Rize’de yapılan kuymakta kullanılan mısır unu diğer yörelere göre daha kalın çekilmiş oluyor. Yine aynı teknikle tereyağı kavrulduktan sonra kaynar su ekleniyor ve kıvam almaya başladıktan sonra da peynir ekleniyor.
Kuymak Mıhlama Farkı
Kuymak ve mıhlama farkı, yörelere özgü kullanılan peynir ve kullanılan mısır ununun oranına bağlı aslında. Trabzonluların peyniri bol kullanarak yaptığına kuymak, Rizelilerin mısır ununu fazla kullanarak yaptığına mıhlama deniliyor.
Kuymak Tarifi Malzemeleri
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı mısır unu
2 su bardağı ılık su
yarım tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı tel peynir
Kuymak Tarifi Püf Noktaları
Kuymak yapımında tereyağının yakılmadan eritilmesi ve hafif köpürmesi gerekiyor. Kullanacağınız peynirin tuz oranına göre tuz ilave etmelisiniz. Dilerseniz su yerine süt de koyabilirsiniz. Bir de yöresel peynir bulamadığınız zaman çeçil ya da taze kaşarlı kuymak da deneyebilirsiniz. Tabii geleneksel lezzetle aynı olmayacaktır.
Kuymak Tarifi Nasıl Yapılır?
1. Tereyağı orta ateşteki sahanda eritin. Mümkünse bakır bir tava kullanın.
2. Eriyip köpürmeye başladığında mısır ununu ekleyip, orta ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak renk alana dek 5 dakika kavurun.
3. Renk aldığında ılık suyu dört seferde karıştırıp, kıvam alıp tekrar ısınana dek ekleyin.
4. Suyunu alınca tuz ve peyniri ekleyip, altını kısın. Kenarlarından toplayarak ortaya doğru 1 dakika karıştırın.
5. Fazla karıştırmamaya özen gösterin ve servis edin.
Kuymak Tarifi Servis Önerisi
Elbette lezzetli bir kuymağın yanına dumanı üstünde taze bir çay güzel eşlik eder. İyi çay nasıl demlenir derseniz, sayfamıza göz atın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen yorum yaparken dikkat ediniz:
1.-Küfürlü, siyasi veya huzur bozucu yorumlar,
2.-Reklam, spam gibi yorumlar yapmamaya, Yorumlarınız yönetici onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.